För en hållbar utveckling inom textilbranschen!

Ekologiskt, ekonomiskt och etiskt

AD ecotextile har funnits i många år. 1991 började jag med att tillverka kläder av ekologiska textilier, men idag samarbetar jag med tillverkare av hållbara tyger. Jag arbetar för att öka andelen hållbar och miljömärkt textil på den nordiska marknaden. Ett arbete som börjat ge resultat.

Ett hedervärt pris

Jag har erhållit Falkenberg kommuns miljöpris. Ett bevis på att det är värt att kämpa. Att upplysa omvärlden om den konventionella framställningen av textiliers negativa effekter på vår planet och oss människor. 

Motiveringen:
“För outtröttligt och målmedvetet arbete med att öka användandet av ekologiskt odlad bomull i textilier för bättre hälsa och renare natur”.

Ekologisk bomull

När jag började var målet att hitta textilier som var fria från kemikalier och där jag hade koll på hela kedjan från odling till färdig produkt. Jag ville även ha med den etiska och ekonomiska delen, att arbetarna hade bra villkor och bra löner.

Jag har besökt odlingar ute i världen. Ett arbete som gett mig både insikt och viktiga kontakter. De tyger jag säljer är verkligen bra för miljön och hälsan.

Inte bara importör av tyger

Mitt arbete innebär både att importera och sälja hållbara tyger och att förmedla min erfarenhet och kunskap till företag, kommuner, landsting och organisationer. Som ett ytterligare led i detta skrev jag boken ”Wow jag kan bidra” en handbok i att göra hållbara och etiska val.

Min bakgrund

Jag är uppväxt i svenska Teko-bygden under Tekoindustrins blomstrande tid i Sverige. Jag kommer ihåg att ibland var färgen på vattnet som kom ut ur fabrikerna rött. Då skämtade vi om ” Idag färgar de rött”. Det ingen tänkte på då var vad som faktiskt släpptes ut i våra vattendrag 

Betydelsefull erfarenhet

Med min bakgrund som legitimerad sjuksköterska och företagssköterska samt erfarenhet från förebyggande arbetsmiljöarbete inom lantbruk, industri, kommun och landsting förstår jag vikten av hållbar utveckling inom textilindustrin.  

Hållbart och hälsa

För mig handlar det inte bara om att välja hållbart för att hjälpa vår miljö utan också för att gynna vårt välmående. De kemikalier som finns i konventionellt framställda textilier kan ha negativ effekt på vår hälsa.

Min mission är att: Erbjuda textilprodukter och utbildning som bygger på de fyra hörnstenarna ekologi, etik, ekonomi och erfarenhet.

Läs mer om mina tjänster

”Wow-Jag kan bidra”

Guide för hållbar textilkonsumtion